-seneste ture i 2016

Klostermølle

Klostermølle

Klostermølle 3.dec. 16 foto©RR16

Af Inge Olesen

Lørdag den 3.dec kl.10-13

Nitten velindpakkede kvinder mødte op til årets decembertur i strålende solskin i et rimfrostdækket landskab ved Klostermølle.

”Husk nu ikke at lade munden løbe, når vi går langs kanalen” sagde Rikke ”Så hører vi ikke småfuglene”. Det kræver selvbeherskelse, når fugleoplevelser siden sidst og andet godt nyt skal udveksles.

Skoperne kom på nakken og så gik det mod første stop ved bredden af Mossø, hvor især andefuglene dominerede, gråænder, troldænder og hvinænder. De smukke store skalleslugere var der også. Et par hejrer stod og hang i rørskovskanten og en duknakket havørn blev spottet i det fjerne i toppen af det yderste træ på Emborg Odde.

Det blev koldt at stå stille, så vi rykkede videre til udkigsposten øverst i tørreladen. I kæret lå en svane helt stille med hovedet under vand, og den blev liggende. Efter en del diskussion blev den erklæret død, forhåbentlig ikke af fugleinfluenza. En lille lappedykker blev det nye tilskud til artslisten, selv om den var under vandet meget af tiden på jagt efter føde i kanalen.

Fugletårnet

Trængsel i Tørreladen. foto©RR16

Opholdet i tårnet gav yderligere nedkøling af tæer og fingre og der blev diskuteret såltykkelser og varmeindlæg i støvlerne. Så det blev tid til at få gang i blodomløbet igen på en kratlusketur langs Klosterkanalen. Spætmejser, musvit og blåmejse, træløbere og småflokke af grønsiskener fouragerede i trætoppene. Bagtroppen var grundige med at afsøge buskene i kæret og var så heldige at opdage en stor tornskade i en busk. Isfuglen piskede forbi nogle gange på turen langs kanalen, men ikke alle var så heldige at se det blå glimt.

På tilbagevejen fik snakken frit løb og turen blev sluttet af på behørig vis med frokost i laden. Trangiaerne kom frem og efter lidt tid med Lotte som den perfekte glöggmester var der glögg til alle. Rikke og Lotte fik overrakt rødvinsgaver som tak for deres arrangement af især Helgolandsturen, og sløret blev løftet for destinationerne for fuglepigeturene i foråret 2017.

Glogg

Glögg i den røde lade. foto©RR16

Tak til alle der medbragte lækker hjemmebag og godter – og tak til alle jer, som med jeres deltagelse i årets ture, har været med til at gøre 2016 til et godt fuglepigeår. Gode oplevelser nydes bedst i godt selskab!

 

Blåvand fuglestation og Ho Bugt

9.Okt. kl. 10.30 -16.00

Af Rikke Rørbech
Artsliste Inge Olesen

Fyret ved Blåvands Huk

Fyret ved Blåvands Huk. foto©RR16

Fyret står kridhvidt og knejser op mod en blå himmel. Tynde skybånd driver forbi. Vinden er svag 6 sek/m, men kommer fra nordøst.
Vejret betyder alt for en succesfuld ringmærkning og observationer ved fuglestationen.
Vi er kørt tværs over Danmark for at mødes med et par særdeles kompetente herrer i den aller vestligste del af landet. Vi skal møde ringmærker Henrik Knudsen og Svend Bødker, begge fantastiske formidlere og med et kæmpe fuglekendskab. Her ude i yderste klitrække har DOF det ”rene guld ansat”. Blåvand fuglestation er en af de betydeligste i Europa. Antallet af observationer er enorme og sidste år nåede de at ringmærke 5000 fugle.

Imens triller biler med fuglepiger ind på P-pladsen. I dag har 13 damer fundet frem til Blåvands Huk.

”Med denne nordøsten vind, er det ikke til at sige, hvad der kan komme i nettene”, fortæller Henrik og han fortsætter:

” I går røg der en lærkefalk i nettet og den rødtoppede fuglekonge. Det er meget sjældent, at vi får en falk ringmærket”.

Henrik fortæller at han må tilse nettene hver 20 min. fordi det er blevet koldt. Han har allieret sig med Svend Bødker, som er mødt op denne søndag og han vil fortælle os om de forskellige former for træk, som fuglene anvender.
Svend kigger forelsket op mod himlen og fortæller bl.a. om lille kobbersneppe, der tilbagelægger 84.000 km i løbet af 7-9 dage. Den skal helt til New Zealand. Fuglene æder sig tykke og fede i vadehavet, inden den går sydpå. De har en fantastisk evne til at omdanne fedt til vand. På den måde behøver de ikke gå ned og raste på den farefulde tur.

Henrik kommer tilbage fra ruten ved nettene og i hver hånd har han en lille fugl.

Ringmærker Henrik Knudsen

Ringmærker Henrik Knudsen. foto©RR16

”Hvor er de søde” udbryder jeg og får lidt våde øjne. Flere kan heller ikke holde deres begejstring tilbage. ”Nøj..”, lyder det i kor fra damerne.

Henrik står med en fuglekonge i den ene hånd og en gransanger i den anden. Det er så bevægende at se, hvor små de egentlig er. Ofte får man sangerne i kikkerten og så skrider størrelsesforholdet.
Vi er flere, der får lov til at røre den lille fugl. Varmen fra den ligger i hånden. Fuglen er 38 grader varm.

Grandsanger med ring.

Grandsanger, nu med ring. foto©RR16

”Fuglekongen er en hun, gul top og hun vejer 5 gram, ringen skal kunne bevæge sig rundt om benet, så der kommer ikke grene eller andet ind under og skader fuglen”, fortæller Henrik, mens han viser de tynde ben frem.

”Så skal vi lige finde ud af, om det er en gran- eller en løvsanger, se her”, Henrik spreder vingen ud og viser hvordan lillevingens( Alula) anden og tredje fjer har sammen længde. Endelig er håndfjerslængden kun det halve af tertiærlængden. (Læs Fugle i felten s. 307)

Artsbestemmelse af grandsanger

Artsbestemmelse af grandsanger.foto©®®16

Han kigger også på bentøjet og fortæller at man ikke altid kan regne med samme benfarve hos gransanger.
Her har vi fået et lille kursus i, hvad en ringmærker kigger efter, for artsbestemmelse. Inden han løber sin runde igen, nævner han lige, at der for resten sidder en hvidbrynet løvsanger i bevoksningen foran fyret.

Svend overtager og fortæller mere om trækruter. Svært at høre efter, når nu den hvidbrynede måske sidder 100 m længere henne. Tænk hvis den går i nettet? Wow
Vi går hen til stedet, hvor den skulle høre til. Svend tænder for mobilen. Vi hører dens kald. Den er temmelig territoriehævdende, så måske svarer den igen?

Hvidbrynet løvsanger

Hvidbrynet løvsanger, kom nu frem ellers går vi ikke hjem! foto©RR16

Alt imens 13 fuglepiger og Sved står opmarcheret i en hybenhæk, går de irriterende turrister rundt på grusstien og snakker. Flere undrer sig over, hvad vi foretager os. Ingenting. Vi lytter og ti så stille. Vi var flere der hørte den, men ingen så den. Ærgerligt, den har vi til gode.

Frokosten indtages i Naturcentret. Svend tilbyder at følge os ud på Skallingen, hvor han kender et rigtig godt kratluskeområde. Tak til Svend, som i øvrigt inviterede os til Filsø, hvor han kender en del listige steder. Han holder tilsyn med Filsøområdet. Kom til foråret og hør blåhalsen synge!

Karen gør anskrig. ”Så er der havørn, ej den har vist ikke hvid hale”.

Det afstedkommer en livlig diskussion om hvor gammel den er.

Det var ude over vaderne i Ho bugt, fuglen cirklede rundt. Nu havde vi set Danmarks mindste og største fugl. Videre af skovvejen, hørte vi både sortmejse og topmejse, men ikke den hvidbrynede løvsanger.

Vi fortsatte længere ind i bunden af Ho bugt og massevis af alm. ryle, stor præstekrave, spidsænder og pibeænder fouragerede på vaderne.
Lige inden vi pakkede sammen, så Lotte havørnen ude på en tangbanke. Den stod meget langt ude.

”Så mangler vi bare vandrefalken, udbryder Lotte. Kan du ikke lige finde sådan en til os Inge? Så vi slutter ordentligt af, tø hø, griner Lotte.

”Jo da, der sidder en langt derude på pælen, lyder det lidt blæret fra Inge” hun fortsætter, der kom også lige en håndfuld klyder forbi bag falken.

Vandrefalk

“Chefen” sidder på pælen og slår mave. foto©RR16

Nu havde alle skoperne rettet mod vandrefalken. ”Chefen” sad med kinden vendt mod os, og den karakteristiske grå ryg. Fedt syn!
Vi sluttede af med maner, inden den lange tur hjemad. Super fugletur i godt selskab.

Artsliste 36: Fiskehejre, havørn, tårnfalk, vandrefalk, gravand, gråand, spidsand, pibeands svartbag, Sølvmåge , hættemåge, strandskade, storspove, alm. Ryle, vibe, hjejle, strandhjejle, stor præstekrave, dobbelt bekkasin, landsvale, bysvale, dompap, blåmejse, musvit, topmejse, sortmejse, bogfinke, jernspurv, stillits, stær, engpiber, gransanger, hvidbrynet løvsanger, fuglekonge, gærdesmutte, stor flagspætte, gråkrage, sortkrage

 

Lille Vildmose

 Af Rikke Rørbech

Lørdag den 17.sep. 2016
Kl. 10-16 Turledere: Dorte Faurschou Hertz og Rikke Rørbech

Traner i Vildmosen

Traner i Vildmosen. FotoRR16

”I aftes så jeg en stor flok traner fouragerer på en mark ved Grønnevej. Og da jeg vågnede i morges, fløj en lille flok traner lige henover mit telt” fortæller Tove begejstret.

Tove er en af de 18 kvinder der møder op foran Naturcentret i Lille Vildmose. Hun er taget derop dagen før, og har slået sit telt op, på en af de primitive pladser, der findes i tilknytning til centret.
En rigtig god idè, nu september vejret stadig er så lunt.
Cumulusskyer sejler henover himlen og vi har for det meste sol på hele turen.

Vi starter med at køre til Tofte Sø. Vi ser blisænder, men inden vi når til den konklusion, er der en intens diskussion om, hvorvit det måske er adulte troldænde hunner. De kan også ha den hvide fortykning ved næbroden. Men det er i vinterdragt det forekommer på hunnerne.

Jeg kigger på fugle

Jeg kigger på fugle. Traner i sigte. fotoRR16

”Der er ingen tvivl, når ryggen er grå”, Lotte holder stædigt fast i observationen.

Og det ender med at vi bliver enige. Artsbestemmelse af ænderne er vanskelig på denne årstid. Mange optræder i overgangsdragt eller eklipsedragt, og årets unger er store nu.
Vi kigger over mod skarvkolonien og ser kronvildtet græsse mellem de døde træer.

Vi er nogle stykker der følges ud mod p- pladsen og pludselig ser vi tre traner komme flyvende. De slår ned i den høje vegetation.

Den vigtige frokost indtages ved lille sø

Den vigtige frokost indtages ved lille sø. FotoRR16

På vej til Lille Sø stopper vi ved en afspærring, og ser ud over markerne efter de traner, Tove så i går aftes. De er her ikke, men i stedet opdager Helle to stenpikkere, en han og en hun, der går i nyslået græs.
Vi fortsætter til Lille Sø. Klokken nærmer sig faretruende kl. 12 og hermed frokost.
Vi spiser og kigger ud på 3 – 4 lille lappedykkere, ellers ligger der ikke meget fugl på søen.
Mens vi tygger os igennem madpakkerne, begynder der at ske noget oppe i himlen.

” Nej, der kommer en…det er en blå kærhøg, se den har hvid overgump” Anne Grete er god til bestemmelse af rovfuglene.
Så er de blå kærhøge så småt ved at ankomme i Vildmosen.
Musvåger og røghøge hunner er også på vingerne.

I baghovedet har vi alle tanker på kongeørnene. Tænk hvis de også kommer på vingerne.
Nu kører vi videre ad Ny høstmarksvej og videre ned mod Hegnsvej. I grøfterne er der fugle. Vi ser hjejler der står skulder ved skulder. Rigtig mange dobbeltbekkasiner. Både når de fouragerer og flere i luften. Masser af viber både adulte og deres store unger.
Der står flere sangsvaner og sover.

Sangsvaner og en stor gruppe hjejler. DB Bekkasinerne gik også og fouragerede.

Sangsvaner og en stor gruppe hjejler. DB Bekkasinerne gik også og fouragerede på de små øer. FotoRR16

”Se der er brushøns ude på vaden. De har ligesom skel i fjerdragten”, udbryder jeg begejstret.

”Det hedder vatret”, lyder det tørt fra AnneGrete.

Godt nok at få begreberne på plads. Vi lærer nyt hver gang vi er på tur sammen.
Efter Hegnsvej tager vi til Høstmarkstårnet. Her ser vi ud over området og ned i de gamle udgravningssteder, som i dag er fyldt med vand. Vi ender med at gå ud i højmosen ad plankestien. Der er ikke ret mange fugle, men habitaten er helt speciel her i Danmark. Desværre er der tilvokset meget græs, som trivedes alt for godt, og de mange selvsåede birk er et stort problem.
Vi ser lidt klokkelyng, men de sjældne kødædende planter som rundbladet og liden soldug er ikke til at få øje på. Områder med spagnum ligger stadig frit og totter med kæruld ses da, men slet ikke som for få år siden. Vi håber at udsætning af elgene er givtig for naturplejen af Lille Vildmose.

En gruppe af deltagerne så et optrin med en kærhøg der blev jagtet af en krage. Karen fik taget fine fotos af optrinnet.

På trods af den høje vegetation lykkes det os at få en kik ind i den gamle grav.

På trods af den høje vegetation lykkes det os at få en kik ind i den gamle grav. FotoRR16

Efter en lang, men hyggelig og oplyst dag, sluttede vi med en artsliste på små 33 arter og vi venter stadig på gæssene og flere vadefugle oppe nordfra, men til gengæld var der mange af hver slags. Lille Vildmose er altid et besøg værd.

Artsliste: Toppet lappedykker, Lille Lappedykker, Skarv, Fiskehejre, Sangsvane, Knopsvane Grågås, Canadagås, Gråand, Bjergand Troldand, Taffeland, Knarand, Hvinand, Rørhøg, Blå kærhøg, Musvåge, Tårnfalk, Trane, Hjejle, Vibe, Rødben, Brushøns, Dobbelt Bekkasin, Hættemåge, Ringdue, Bysvale, Hvid vipstjert, Stenpikker, Gransanger, Sumpmejse, Stær, Rørspurv

 

Ebeltoft færgehavn, Øer og Kolind Enge

14.8.2016 kl. 10-16

Af Lotte Skjærbæk 

Glædeligt at mødes efter sommeren.

Glædeligt at mødes efter sommeren.

Hjejler og stor præstekrave på sandtangen

Hjejler og stor præstekrave på sandtangen foto©RR16

Så fik vi taget hul på vadersæsonen. 15 gæve kvinder havde fundet vejen til Ebeltoft færgehavn. Skoperne blev straks slået op, og der blev stillet skarpt på fuglene, der havde placeret sig i kiggevenlig afstand på en sandtange. Tangen var domineret af hjejler, storpræstekrave og splitterner. Vi kunne følge med i livet hos de forskellige arter: hjejlerne stod og hvilede sig, splitternerne sad og pudsede fjer – afbrudt af små fisketure – mens de over 100 præstekraver vimsede omkring og søgte føde.

Store unger af Splitterner fouragerer.

Store unger af Splitterner fouragerer.foto©RR16

Der var også andre og mere drilske arter iblandt, og der blev diskuteret ivrigt. ”Jeg tror, det er lille kobbersneppe, men gid den dog ville lade være at stå med hovedet under vingen, jeg er nødt til at se hvor langt næbbet er”. ”Og hvad med den der…? Er islandske ryler virkelig så røde?” Det blev til 10 vadefuglearter her, og alle var enige om, at det var et rigtigt fint observationssted. Vi var nu også heldige med, at vi var kommet så tidligt, at der endnu ikke var folk, der gik tur på tangen.

Fuglepiger ved færgehavnen

Fuglepiger ved færgehavnen. foto©RR16

Næste stop var Øer, hvor en poserende sildemåge fik en masse pæne ord med på vejen. Dorte fortalte, at lokaliteten lidt senere på året vil være et godt mål for en rovfugletræktur.

Så var det tid til at komme til Vænge Sø, hvor madpakkerne blev indtaget. Stien langs søbredden er groet meget til i græs, der på dagens tur var meget vådt, men vi fik kæmpet os frem til de gode udkigssteder. En rødrygget tornskade, der fangede og indtog en jordhumle, var en fin oplevelse. Desuden nåede vi op på 11 lille lappedykker, men så mærkeligt nok ingen af de gråstrubede lappedykkere.

Et kik udover Kolind Enge efter to adulte rørhøge, hanner,

Et kik udover Kolind Enge efter to adulte rørhøge, hanner. foto©RR16

Vores lille Molsrundtur bragte os herefter frem til de to fugletårne ved Kolind. Det første ved Kolindbro Enge, hvor man senere på året kan være heldig at opleve sort sol, bød på en flot udsigt ud over engene – men ingen fugle. Vi rykkede derfor videre til tårnet ved Koed Enge. Allerede mens vi gik fra bilerne og ned mod tårnet spottede vi to smukke adult han rørhøge,. Anne Grete kender tårnet godt og havde afsløret, at der for tiden holder traner til ved tårnet, så forventningerne var høje. Det varede heller ikke længe, før vi fik øje på dem, 2 voksne og to ungfugle. Der var trængsel i tårnet, men det lykkedes alle at kæmpe sig frem til et skop og se de smukke fugle.

Her sluttede turen, eller nej, den sluttede faktisk først, efter at Anni henne ved bilerne generøst havde delt chokoladeskildpadder ud til alle. Tak for det – og tak til alle for endnu en dejlig fuglepigetur.

Artsliste: Toppet lappedykker, Lille lappedykker, Skarv, Fiskehejre, Knopsvane, Grågås, Canadagås, Gråand, Krikand, Troldand, Toppet skallesluger, Rørhøg, Musvåge , Tårnfalk, Blishøne, Trane, Strandskade, Stor præstekrave, Hjejle, Vibe, Almindelig ryle, Islandsk ryle, Temmincksryle, Rødben, Hvidklire, Lille kobbersneppe, Dobbeltbekkasin, Hættemåge, Sølvmåge, Sildemåge, Svartbag, Fjordterne, Splitterne, Ringdue, Digesvale, Bysvale, Hvid vipstjert, Rødrygget tornskade, Husskade, Gråkrage

Filsø den 5. Juni 2016

Af Dorte Faurschou Hertz

Foto: Rikke Rørbech   Artsliste: Lotte Skjærbæk

Strålende solskin og den bedste sommervarme man kan ønske sig, lokkede 13 fuglepiger på tur til Filsø.Filsø

Turen startede ved Filsøgård, den store avlsgård der har afgivet marker til projektet. På trods af en beskeden strækning på 1,5 km ud af dæmningsvejen, brugte vi 2 timer på strækningen. Der blev bl.a. observeret Fjordterner, Toppet lappedykker, Lille og stor præstekrave og Stenvender. På hjemvejen dukkede to Nilgæs op, stående på deres lange ben på en af holmene, der var fuld af ynglende hættemåger og terner.

Lille og stor præstekrave

Lille og stor præstekrave fouragerer sammen på banken. foto©RR16

Frokosten indtog vi ved avlsgården inden vi kørte op til Storholmtårnet. Her var det fascinerende at iagttage svalerne flyve til og fra deres reder lige under tagskægget på fugletårnet. Her så vi blandt andre, også Gulbug og Gøg. Varmen begyndte så småt at påvirke selskabet og vi besluttede at køre til Pedersholmtårnet for at tjekke de sidste fugle ud her og få vores velfortjente kop kaffe. På vej til tårnet blev der observeret en stor flok krondyr gå på engen og græsse. Men den der vandt vores udelte opmærksomhed var Skovpiberen, der lavede flyveopvisning og sørgede for at repetere sin sang så talrigt, at vi alle kan huske den til næste gang.

Nogen gik op på klitten

Nogen gik op på klitten. foto©RR16

Tidspunktet for besøget var ikke helt velvalgt, for alle vadere og gæs er nu draget til ynglepladserne.
Det er nok fuglemæssigt bedre at besøge området forår eller efterår.

Ellers en vellykket tur, der blev afsluttet med en kop kaffe på bænkene.

Flere kørte herefter videre til Henne Strand, hvor vi fik den store is og en dukkert i Vesterhavet. Dejlig afslutning inden den lange varme tur hjemad.

Kaffe tid inden is og bad.

Kaffe tid inden is og bad. foto©RR16

Artsliste:

Toppet lappedykker, Skarv, Fiskehejre, Knopsvane, Grågås, Nilgås, Gråand, Knarand, Skeand, Troldand, Tårnfalk, Strandskade, Lille præstekrave, Vibe, Stenvender, Hættemåge, Sølvmåge, Svartbag, Fjordterne, Splitterne, Gøg, Sortspætte, Sanglærke, Landsvale, Bysvale, Skovpiber, Hvid vipstjert, Jernspurv, Rødhals, Rødstjert, Havesanger, Munk, Tornsanger, Rørsanger, Gulbug, Løvsanger, Gransanger, Musvit, Blåmejse, Topmejse, Gråkrage, Gråspurv, Bogfinke, Tornirisk, Gråsisken, Grønirisk, Rørspurv, Gulspurv

Skagen Fuglefestival 7.maj 2016

Af Rikke Rørbech
Foto og artsliste
: Lotte Skjærbæk

Dagen før festivalen starter, kommer der vejrmeldinger om søndenvind og sommer i Danmark. Nu ved vi alle, at det ofte er forventningens glæde, der bliver den største, som Søren Kirkegårds far sagde i 1822, da han alligevel ikke havde penge til cirkusbilletter.

Blå kærhøg

Blå kærhøg Over Skagen Nordstrand foto©RR16.

På facebook begynder ’træk-eksperterne’ at snakke om ketchup-effekten. Og at Skagen kommer til at koge. Det vender jeg tilbage til.

Derfor var der heller ingen grund til at lægge bånd på sig selv eller sin begejstring over alt det, vi skulle se og opleve rent fuglemæssigt i Skagen. Vi var to, turguide og co, der ankom allerede om torsdagen. Og her havde vi, som de første, fået en på opleveren med trækkende steppehøge, fjeldvåger, falke, fiskeørn osv. ude på Nordstranden. Og vi var ikke alene om den oplevelse.

I grøftekanten ved det grå fyr, mødtes vi lørdag formiddag kl. 10. Vi var 14 fremmødte fuglepiger til denne tur.

”Hej og godt at se dig, kram, kram, lang tur, men nu er I her, og det bliver fantastisk, med det vejr. Hov, hvad er det, ny ’kølerfigur’ ”? spurgte guiden og forsøgte med lidt sort humor.

En gulspurv var røget ind i fronten på en af bilerne. Flere fældede en tåre over tabet, da vi sendte den ud på marken. Sådan kan det gå.
Udstyret blev fundet frem, og vi startede hos Skagen Fuglestation, hvor Morten Jenrick fra DOFOJ, leder et pilotprojekt. Tidligere år har nettene været opstillet i ellekrattet, men nu skal man se, hvor mange fugle og hvilke, der ryger i nettene ved det grå fyr og ovre på den anden side af vejen.

Morten Jenrick med skovsanger.

Damerne helt tæt på Morten Jenrick med  en skovsanger. fotoRR16

I 2017 åbner den nye naturformidling og Skagen fuglestation i de tilhørende bygninger ved det grå fyr. Vi fik set en skovsanger, en gransanger og en landsvale blive ringmærket, pustet på maven og målt. Morten fortalte om nettene og ringmærkerens arbejde. Rigtig spændende at høre om.
Vi havde lige taget afsked med ringmærkeren, da jeg stødte ind i Christian og hans kone fra DOFOJ. De kunne fortælle om det helt STORE HIT, en alpejernspurv var landet på en nedlagt losseplads ude ved genbrugsstationen. Wauw,… og så var rigtig mange løbet til bilerne og kørt ud for at se kræet. Denne sjældenhed gav et DK-kryds i bogen.

Vi kørte med det samme derud og fandt hurtigt stedet, hvor fuglen opholdt sig. Biler parkeret i grøften og skoper rettet mod lidt græsbevoksning. Her må det være. Den lille spurv, alpejernspurv, var kommet alt for langt hjemmefra. Yngler i 2000 m højde i alperne. Vi fik set fuglen og taget fotos med noget besvær. Senere blev fundet af fuglen kåret som det sjældneste fund på hele festivalen.

Skagen Nordstrand 2016

Skagen Nordstrand. 2016fotoLS16

Næste stop var Skagen Nordstrand, der ligger for enden af Batterivej, Danmarks nordligste punkt. Her fik de nyankomne set et skue, som man kun kan se på Skagen. En sværm af skoper og ornitologer. Om fredagen havde vi været over 100 mennesker på klitten. Og hvor man end vender sig, sidder der små og store grupper rundt i terrænet med en kikkert for øjnene.

Flere af mændene har walkie-talkie og giver meldinger, når de ser en fugl der er på vej langs kysten. De er rigtig flinke til at fortælle, hvilken fugl, der kommer flyvende. Det er guld værd for os nybegyndere i fugletræk. Vi kan spørge om alt, og det gør vi.

Klaus Malling, der har skrevet ’Rovfugle i felten’ er hyret af DOF til at fortælle om rovfuglene på Flagbakken. Vi kan ikke nå Flagbakken og beslutter os at blive på Nordstranden, indtil vi skal slutte turen.I stedet aftaler vi at mødes kl. 14 neden for klitten og gå en tur ind ad stien til skarvkolonien. Vi har alle mod på at kratluske. Stien langs havet er meget kuperet. Gråpil, havtorn og forblæste dunbirk står i grupper langs stien. Rørskov dukker frem ind imellem og her går vi i t-shirt og nyder naturen og solens varme.

Bynkefugl i kradtet

Bynkefugl i krattet. fotoRR16

Biotopen er guf for sangerne, der gi´r den gas lige nu, hvor ynglesæsonen starter: tornsanger, gærdesanger, bynkefugle osv.
250 individer har etableret sig i skarvkolonien. Mange ligger på rede i det lave forblæste birkekrat ude i søen, og flere har unger. Et næsten magisk skue. Gråstrubet lappedykker, troldand og blishøne har travlt på det åbne vand.
Vi står længe og nyder skuet, inden vi går tilbage til Nordstranden og ser mere af rovfugletrækket.

Skarvkolloni

Skarvkolloni. Skagen fotoRR16

skarvkolini, Skagen

Fuglekik i skarvkolonien. foto©LS16

Vi var 6 der blev i Skagen om søndagen , og vi kom på Flagbakken og fik en lektion af Klaus Malling om rovfuglenes kendetegn. Han er ubestridt den bedste formidler om rovfugle og træk i DK. Og rigtig behagelig og et stort fuglemenneske-J Et rigtig godt arrangement på Flagbakken.

 

 

Ketchupeffekten: Rovfuglene kommer på samme måde, som når man ryster en ketchupflaske, og man herefter trykker massen ud!

Her en opgørelse fra en af de dygtige ornitologer på saftevandsbakken (klitten længere nede på Batterivej).

Citat fra FB :”Hold fast i bordkanten, når jeg oplyser følgende foreløbige tal: Rødrygget svale, kongeørn, aftenfalk 2, hedehøg 3, tårnfalk 186, lærkefalk 42, fiskeørn 20, fjeldvåge 38, sort glente 14, blå kærhøg 11, dværgfalk 10, rørhøg 19, vandrefalk 8, spurvehøg 78, hvepsevåge m.m”.

Således blev vi vidne til en historisk rekord I Skagen 2016. Med 112 arter fra ”Team Verdens ende” på tårnenes dag, europæisk rekord i antallet af steppehøge, den meget sjældne fugl, der var kommet på afveje, alpejernspurv. Jo, det er indtil videre min største fugleoplevelse med Fuglepigerne i Østjylland.

På vores tur om lørdagen blev det til i alt 56 arter:

Gråstrubet lappedykker, Lille lappedykker, Sule, Skarv, Fiskehejre, Grågås, Gråand, Troldand, Havørn, Rørhøg, Blå kærhøg, Steppehøg, Rød glente, Fjeldvåge, Musvåge , Spurvehøg, Tårnfalk, Lærkefalk, Vandrikse, Blishøne, Trane, Stor præstekrave, Mudderklire, Storspove, Hættemåge, Sølvmåge, Svartbag, Splitterne, Ringdue, Sanglærke, Digesvale, Landsvale, Bysvale, Engpiber, Hvid vipstjert, Gul vipstjert, Gærdesmutte, Alpejernspurv, Rødstjert, Bynkefugl, Sjagger, Solsort, Munk, Gærdesanger, Tornsanger, Rørsanger, Løvsanger, Skovsanger, Gransanger, Rødrygget tornskade, Husskade, Allike, Gråkrage, Bogfinke, Rørspurv, Gulspurv

Værnengene i Ringkjøbing Fjord

 Lørdag den 16. April 10-16

Af Dorte Faurschou Hertz

Artsliste: Inge Olesen

Brushøns og ryler fouragerer i Værnengene

Brushøns og ryler fouragerer i Værnengene. foto©RR16

En regnfuld lørdag i april bød ikke på forventninger om det helt store deltagerantal til dagens tur. Men 9 friske regntøjsklædte fuglepiger mødte frem ved Nordladen. Vi startede oppe i tørvejr på ladens første sal hvor der var god udsigt over brushøns og stor kobbersneppe. Landsvalen var også ankommet til værnengene. De store kobbersnepper var i kurtiseringshumør og havde kun blik for hinanden. Bramgæs gik i store flokke på engene.

Rørhøg adult han søger føde

Rørhøg adult han søger føde. foto©RR16

Efter et grundigt kig i alle kroge stilnede regnen lidt af og vi kørte ad grusvejene først frem mod Tippernes røde aflukkede låge. På vejen viste rørhøgen flot flyveteknik, flere brushøns dukkede op i mængder så det er svært at tro at den er på tilbagegang. Selvom det er den mest tallirige vadefugl i verden, er de ynglende par i Danmark været i stor tilbagegang. Tilbage mod fugletårnet der ligger med udsigt udover fjorden.

På den nyslåede rørskov stod små grupper af skestorke og snaskede i de nye vandhuller. og på fjorden så vi flere forskellige ænder. Et par store kobbersneppe poserede velvilligt for fotograferne og lod sig ikke skræmme af vores tilstedeværelse. Regnen tog til i styrke, så madpakkerne blev indtaget inde under tårnet, hvor der var knapt så vådt.

Frokost i det grønne

Frokost i det grønne.

Tilbage i Nordladen drak vi en kop kaffe før vi besluttede at turen skulle gå hjemad, med et sving forbi Uldum kær. Fugletårnet ved P-plads Uldum kær bød på et flot opbud af forskellige ænder. Den amerikanske krikand blev dog først spottet et par dage senere af Rikke og Lotte der sneg sig tilbage og både fik Blåhlas og Amerikansk Krikand. I krattet langs stierne var der gransanger og løvsanger sammen med mange andre småfugle. Alt i alt en dejlig tur i Danmarks natur. Tak for en dejlig dag.

Artsliste Værnengene:
Bramgås,  gravand, knopsvane, gråand, spidsand, knarand, krikand, pibeand, fiskehejre, skestork, skarv, vibe, hjejle, alm. ryle, stor kobbersneppe, hvidklire, strandskade, brushøne, storspove, stær, sanglærke, engpiber, gråkrage, rørhøg, svale.

Artsliste Uldum kær:
Grågås, gravand, knopsvane, gråand, atlingand, skeand, knarand, krikand, pibeand, blishøne, fiskehejre, skarv, vibe, sanglærke, engpiber, gråkrage, gransanger, løvsanger, solsort, bogfinke,gulspurv, grønirisk, gærdesmutte, hvid vipstjert, fasan, musvåge, hættemåge.

 

Vejlerne og de mange fugletårne

Søndag den 13.3.2016 kl. 10 – 16.15

Af Lotte Skjærbæk

Tåge ved Bygholm Vejle

Tåge ved Bygholm Vejle.foto©RR16

Tågen var tæt ved Naturcentret ved Bygholm Vejle, da 16 kvinder mødtes søndag morgen, så i stedet for at slå skoperne op, hoppede vi ind i bilerne igen og kørte til Bulbjerg i håb om bedre sigtbarhed ude ved kysten.

På vejen kom vi forbi marker fulde af gæs, som vi selvfølgelig måtte stoppe og beundre. Via SMS-service fra førerbilen blev alle orienteret om, at der både var bramgæs, blisgæs, kortnæbbede gæs og grågæs i flokken.

Bulbjerg med rider

Bulbjerg med rider, Danmarks eneste fuglefjeld. foto©RR16

Ved Bulbjerg var der blå himmel, solskin og rider på hylder. Deres fine flyve- og landingsteknik blev beundret, og der blev taget mange billeder af de søde måger. Vi fortsatte i bilerne op på toppen af “fuglefjeldet”, egentlig mest for at nyde udsigten, men det varede ikke længe, før Helle råbte: “Hov, der er en sule”. Begejstringen var stor. Hele fire suler fløj frem og tilbage over vandet og foretog ind i mellem deres karakteristiske styrtdyk. Fantastisk at se dem så tæt på og oppefra.

Allerede ved p-pladsen ved Kærup Holme fik vi den næste ønskeart på listen: rørdrummen paukede løs tæt ved. Dejligt at høre den lyd igen.

Trængsel i fugletårnet.

Trængsel i fugletårnet.

Tranepar fouragerede ved Kraptårnet

Tranepar fouragerede ved Kraptårnet foto©RR16

Skjulet her er forholdsvis stort, men det føles ikke sådan, når 16 damer myldrer ind med skoper og velvoksne madpakker, men det lykkedes vist alle at få en vinduesplads. Der lå en del ænder på vandet. Heldigvis dukkede også en høg op. Var det nu blå kærhøg eller rørhøg? Anne Grete skar igennem:. “Den har hvid overgump. Det er kærhøgen”. Lidt senere fløj en rørhøg tæt forbi, og  Dorte spottede i sit nye skop et par traner, der dansede moderne i det fjerne.

Han Vejle var til gengæld skuffende med ingen fugle over rørskoven overhovedet. Derfor gik turen hastigt videre til Kraptårnet, hvor et tranepar forbarmede sig over os og stillede sig så tæt på, at vi alle kunne se dem tydeligt selv uden kikkert. Stor succes.

Rundturen sluttede ved naturcentret, hvor tågen for længst var lettet. Her var det to par lille skallesluger og en vandrefalk, der fik superlativerne frem.

Det havde allerede været en lang dag og fem af deltagerne stod af her. Resten af os fortsatte videre ud af Bygholmvejlevej og til Arup Vejle for at kigge efter skestorke. Dem må vi have til gode til en anden gang, men jeg tror alle havde en god tur med masser af frisk luft og spændende fugle. Vi vender tilbage!

Suler ved Bulbjerg

Suler ved Bulbjerg. foto©RR16

Artsliste
Toppet lappedykker, Sule, Skarv, Rørdrum, Fiskehejre, Knopsvane, Sangsvane, Blisgås, Kortnæbbet gås, Grågås, Bramgås, Gravand, Gråand, Spidsand, Pibeand, Krikand, Hvinand, Troldand, Taffeland, Lille skallesluger, Stor skallesluger, Rørhøg, Blå kærhøg, Musvåge, Tårnfalk, Vandrefalk, Fasan, Blishøne, Trane, Strandskade, Vibe, Almindelig ryle, Storspove, Hættemåge, Sølvmåge, Svartbag, Ride, Ringdue, Sanglærke, Hvid vipstjert, Solsort, Blåmejse, Sumpmejse, Hussskade, Gråkrage, Stær, Bogfinke, Grønirisk, Gulspurv.

 

Nørrestrand og Egebjerg Sø

Lørdag den 27.2.2016 kl. 10 – 14.30

Kratluskeri ved Nørrestrand

Kratluskeri ved Nørrestrand foto©RR16

Foto og tekst af Rikke Rørbech
Artsliste Inge Olesen

”Så er der vagtskifte” råber turguiden op til de tre herrer der står i fugletårnet på Loddentot ved Nørrestrand i Horsens.

”Ja, ja, vi overlader da gerne tårnet til damerne”, siger Hans Pinstrup, som er sammen med sine fuglevenner fra DOFsydøstjylland, Søren og Lars, der er på vej ned ad trappen.

Vi er ankommet til deres pastorart, denne vindstille og solrige formiddag i Februar måned. Der er lys til både fuglekiggeri og til telelinserne. De mange lag uld vi alle har iført sig, er pludselig for meget. Forårssolen gir varme fra sig.

”Tror I tårnet kan bære 21 fuglepiger”? Spørger jeg de tre fugledrenge og straks fortæller Lars at de netop har snakket om, tårnet stadig er sikkert nok, for det har efterhånden nogle år på bagen.

Vi bliver briefet om havørne hunnen fra Vorsø, der lige har siddet og indtaget sin formiddags fisk ovre på marken, men nu er fløjet. Men de små skalleslugere er her endnu.
Inden vi når fugletårnet, går vi turen fra øvre sti, og ned igennem noget ellekrat til nedre sti, hvor vi på vores højre side har træerne og sivskoven på vores venstre.

Godt fluerne ikke er begyndt at sværme endnu.

Der blev kigget grundigt efter træløberen. Foto©RR16

Her kratlusker vi. Både almindelig og korttået træløber yngler i ellekrattet. En lille flok halemejser begejstrer os. Rødhalsen synger hele sin sang og bogfinkerne er i parringsleg.
En stor flot fiskehejre lander tæt ved isfuglens vandkanal og lader sig beundre.
Hvor er det godt. Co-guiden på denne tur er Inge. Og hun har efterhånden et særdeles trænet øre udi fuglenes sang. Hun hører: jernspurv, dompap, rødhals, halemejser, musvit, blåmejse, bogfinker, og mange flere. Det er til gavn for vi andre, der stadig kløjs i de forskellige fuglestemmer.
Vi kigger på fuglene og artsbestemmer dem. Pludselig kommer noget stort svævende ind fra højre. Det er den store ældre han havørn fra Vorsø.

Frokosten indtages oppe på øvre sti ved den lille p-plads.

Fiskehejre

Fiskehejre poserer foran os. foto©RR16

Den smukke bro

Den smukke bro over åen. Foto©RR16

Dagen før vores tur, ringede Vibeke fra Horsens til mig og gjorde opmærksom på et retableret meget smukt område, Egebjerg vandværks sø, hvor vandstæren for nylig havde været. Hun foreslog at vi tog til Egebjerg Sø, hvor Åen var naturgenoprettet og et nyt stryg var etableret.
Den er vi alle med på.

Efter frokost kører vi af sted til denne nye location, hvor der åbenbarer sig en dramatisk slugt, en rivende å, og med en viadukt, der hensatte os, til at være tættere på Rom end på Horsens.

Kort efter vores landing, går vi ned langs åen. Isfuglen kommer susede forbi os. Hansted Skov, som den hedder, er dejlig rodet og de store gamle træer, der står langs åen i dette voldsomt kuperede terræn, minder om et sandt guldmaleri.

Efter turen drak vi kaffe ved de to bord- bænke sæt der står ned den gamle vandværks sø.

Kaffe og flødeboller uhm.

Kaffe og flødeboller uhm…..foto©RR16

Næste dag fortalte Kirsten mig, at de ældre borgere hun servicerer igennem sit arbejde, har fortalt hende, at i gamle dage lå her et traktørsted, hvor man tog hen og dansede.
Næste gang vi kommer, tager vi sgu en polka på græsplænen.

Ialt de to steder 44 arter 🙂
Artsliste fra Horsens Nørrestrand:
Gråkrage, Allike, Husskade, Råge, Havørn, Musvåge, Fiskehejre, Knopsvane, Gravand, Troldand, Hvinand, Krikand, Pibeand, Gråand, Lille skallesluger, Stor skallesluger, Lille lappedykker, Blishøne, Vibe, Skarv. Musvit, Spætmejse, Blåmejse, Sumpmejse, Halemejse, Træløber Alm. – tror jeg – , Rødhals, Gærdesmutte, Jernspurv, Bogfinke, Grønirisk, Solsort, Fuglekonge, Dompap, Stor flagspætte, Ringdue, Hættemåge, Sølvmåge, Svartbag, Stormmåge, Sanglærke – og en Vandrikses skrig.

Artsliste fra Egebjerg Sø:
Gærdesmutte, Stor flagspætte, Musvit, Blåmejse, Spætmejse, Sumpmejse, Halemejse, Stor flagspætte, Hættemåge, Stormmåge, Gråand, Solsort – plus to nye arter som vi ikke så ved Nørrestrand, nemlig Isfugl og Grønbenet Rørhøne.

Vennelystparken og Århus Østhavn

Søndag den 17.2.2016 Kl.10-13

Af Lotte Skjærbæk

Hættemåge

Hættemåge prøver at sluge lidt frossen brød.  foto©RR16

 

 

 

 

 

 

 

 

Årets første Fuglepigetur fandt sted på en isnende kold, men også smuk og solrig vinterdag. I Vennelystparken var der sne på græsset og is på søen, da 17 friske og forsvarligt indpakkede kvinder mødtes for at høre om og se på …. måger!

Fuglepigerne fra Østjylland

Iskold formiddag. Første tur. foto©RR16

Guiden fortalte om store og små måger, lysegrå og mørkegrå måger, benfarver på måger (vi nævner i flæng røde, gulgrønne, gule og svinekoteletfarvede) og meget mere og gav gode tips til, hvordan man kender de mest almindelige arter fra hinanden. Heldigvis blev det ikke kun til snak, for tre af de lysegrå måger havde som ventet indfundet sig ved søen og blev studeret med større interesse, end det normalt er måger beskåret. Da det efterhånden blev for koldt, drog vi videre mod Østhavnen. Måger var nemlig ikke turens eneste mål. Vi håbede også at være heldige at se snespurv, bjergirisk, husrødstjert, skærpiber og engpiber.

Der stilles skarpt på vandrefalke

Der stilles skarpt på to vandrefalke foto©RR16

Vi startede længst ude i havnen og fik her dagens sidste mågeart, svartbagen, på listen. Der var også flokke af troldand og ederfugle. Herfra drog vi i de mange biler indad mod byen igen med planlagte og spontane stop undervejs. Turen bød på stære, engpiber og minsandten også hele to vandrefalke, som poserede højt oppe på hver sin kran.

Kraner ved Østhavnen

Kraner i Østhavenen med hver sin vandrefalk allerøverst oppe. Foto@RR16

 

(Vi bringer en særlig tak til de medfuglekiggere, der vinkede os ind til siden, så vi kunne få disse to perler med). Turen sluttede tæt ved DLG-bygningen, hvor en sæl og et par lille lappedykker påkaldte sig opmærksomhed.

Vi fik ikke alle de arter, vi var kommet efter, men en fin dag var det, og dejligt at se så mange deltagere på årets første tur. Det lover godt for sæsonen!

Artsliste:
Lille lappedykker, Skarv, Gråand, Ederfugl, Hvinand, Troldand, Vandrefalk, Grønbenet rørhøne, Blishøne, Hættemåge, Stormmåge, Sølvmåge, Svartbag, Klippedue/Tamdue, Engpiber, Solsort, Blåmejse, Husskade, Gråkrage, Stær

Reklamer